Sme zbierka online receptov pre varenie a pečenie z domácej i zahraničnej kuchyne.

Môžete u nás blogovať a písať na fóre.

Recepty sú rozdelené do klasických kategórií a jedlo možno aj vyhľadať.

Hľadať môžte podľa náročnosti jedla, kuchyne, podľa surovín.

Zadáte suroviny, ktoré má jedlo mať a systém také jedlo nájde. Tento spôsob hľadania používame ako prvý kulinársky web na slovenskom internete.

Hľadaj recept

Dostávajte recepty na mail

 

Recept na: Čabajská klobása

Hodnotenie receptu:  



Ingrediencie:

  • 5 kg chudého bravčového mäsa z lopatky
  • 3 kg mastnejšieho bravčového mäsa (prerastený bôčik)
  • 15 g cesnaku
  • 5 g práškového cukru
  • 2 g ďumbiera
  • 40 g mletej červenej papriky
  • 40 g štipľavej papriky
  • 3 g mletého nového korenia
  • 30 g mletého čierneho korenia
  • 120 g soli




Postup:

Mäso dobre očistíme, nakrájame na väčšie kocky, osolíme, osladíme a dobre premiešame. Dáme do kameninovej nádoby a necháme na chladom mieste 3 až 4 dni.

Potom všetko pomelieme, pridáme všetky koreniny, premiešame a opäť dáme do kameninovej nádoby na ďalších 24 hodín.

Pred samotným napĺňaním do čriev necháme postáť asi na 5 hodín v kuchyni, aby zmes mala izbovú teplotu. Plníme do umytých tenkých bravčových čriev.

Klobásy údime pomaly, aby sa zároveň aj sušili. Ak je klobásová zmes veľmi suchá, môžme pri miešaní pridať 50 ml vlažnej vody.

 



Čabajská klobása

Čas prípravy:

300 minút


Náročnosť:

Ťažká


Kuchyňa:

Iná


Vhodné pre:

  • Bez laktózy
  • Bez lepku


Recept pridal:

anonym


Podobné recepty:

Nenašiel som žiadne podobné recepty.

Oblak ingrediencií
bravčové mäso, cesnak, práškový cukor, zázvor, mletá červená paprika, mleté korenie, soľ




Komentujte náš recept

Chcete písať príspevky pod vlastným menom?

Zaregistrujte sa zdarma na našej stránke a získajte možnosť prispievať pod recepty vlastným menom, pridávať recepty, blogovať a písať na naše fórum vo vlastnom mene.



Ukážte sa na www.superrecepty.sk
Vaše užívateľské meno na superrecepty.sk:


Obsah prispevku:


Antispam pole:
(napiste cislo 100 slovom)






Komentáre k receptu

prispevok
Tak tento recept ma daleko od Čabajky
v pravej čabajskej klobase nie je žiadne čierne korenie, pripadne velmi malo, nie je tu napisny kmin, cesnaku iba velmi malinko a chyba stiplava paprika..... To aky mongol vymyslel tento recept a nazval ho Cabajska klobasa??? tu pisu uz kde aky dementi ????
napisal: anonym - [01.12.2009, 00:20:38]


prispevok
Kmín???
prosím ťa odkiaľ máš ten kmín? Pátrala som, ale nikde som o ňom nenašla zmienku.
napisal: anonym - [01.12.2009, 11:20:28]


prispevok
Recepty sú rôzne
Ahojte,

treba to brať tak, že tých receptov na "tú pravú Čabajku" je viac a každý ho má tak trocha prispôsobený.

Preto vďaka za tip, že sa to dá robiť aj inak, prípadne skús tento recept, možno budeš príjemne prekvapený.

Nabudúce prosím bez invektív. Snaž sa vážiť si každého človeka, ktorý web navštívi a pridá tu materiál.

Pekný deň
napisal: správca - [01.12.2009, 11:44:37]


prispevok
Čabajka
V zásade platí, že do čabajky nepatrí žiadne čierne korenie ale iba soľ sladká a štipľavá mletá červená paprika a zásadne v rovnakom množstve. Dôležité je ale premiešanie mletého mäsa. Najmenej trikrát miešať dôkladne celú hodinu, potom pauza najmenej hodinu - stále medzi miešaním. Čiernym korením stratí mäso prirodzenú farbu a klobása skôr stvrdne až na skalu a to sa nedá jesť. Je blbosť tam miešať aj nejaké iné mäso ako bravčové. A keď so tie klobásy súkajú do čriev tak by mali byť najmenej 20 cm, aby boli po vyúdení dobre lámacie. Inak po vyúdení ba sa mali konzumovať po najmenej 30 dňoch.
napisal: anonym - [09.01.2010, 21:50:25]


prispevok
Čabajská klobása
Ten recept sa mi nezdá.Málo papriky naopak veľa
č.korenia.Cukor nemám vyskúšaný.
napisal: anonym - [15.07.2010, 21:11:59]


prispevok
Čabajská klobása
tak, tak ... viac papriky, menej čierneho korenia
napisal: anonym - [17.07.2010, 10:03:39]


prispevok
Čabajska klobása
Mohl by mi sem nekdo napsat recept na prave cabajske klobasy (pokud ho nekdo zna) dekuji
napisal: zbynaa - [12.08.2010, 11:20:38]


prispevok
Recept na pravé čabajské…
Recept na pravé čabajské klobásy nie je verejne známy, pretože keby bol, už by to neboli "pravé ČK"!!!
napisal: anonym - [30.11.2010, 12:59:41]


prispevok
Bekescsaba klobasa original recept:…
Bekescsaba klobasa original recept:

7 kg veproveho ramene
3 kg veproveho boku
18 dkg soli
(1 1/2 malelzicky sodium nitrate )
5 dkg cesneku
20 dkg sladke Madarske papriky
8 dkg palive Madarske papriky
5 dkg rozsekaneho kminu
(absolutne zadne cerne koreni)
6-7 dcl vody pridane pri michani masa s korenim
umeleme nahrubo, promichame s korenim a vodou.
Necame odlezet hodinu a promichame znovu.
Dame do kamenne misy prikryjeme a nechame v chladu odlezet 24 hodin. Po nacpani do strivek je velice dulezite nechat dobre proschnout aby maso vzalo kour skrz blanu strivek. Tez obvykle susim v udirne prvni hodinu BEZ KOURE NIZKOU TEPLOTOU NE VYSSI NEZ 38 stupnu Celsia. Pro snadnejsi proces osobne udim teplym kourem 82-88 stupnu 6-7 hodin nad panvi s vodou ktera tez udrzuje teplotu a vlhkost.
Po dosazeni vnitrni teploty 70 stupnu Celsia je klobasa plne varena a pozivatelna.
Po vyjmuti z udirny povesime a
napisal: anonym - [13.12.2010, 14:19:23]


prispevok
Tak mne to tady…
Tak mne to tady odstrihlo konec meho receptu. Jen jsem chtel dodat, ze se klobasky po vyjmuti z udirny osprchuji studenou vodou, nechaji oschnout a potom ulozi v chladu. Pokud je to v lednici prostupujici teplota je orosi, tak druhy den je vyjmeme a do sucha otreme aby nevznikla plisen! Pouzivam drevo z pecanu(orech), hickory (plany orech),jablka a merunky, podobne jako na slaninu. Dobrou chut
Vam preji z Dallas, TX!!
napisal: Czechmate - [13.12.2010, 15:09:40]


prispevok
Neni pravda ze postup…
Neni pravda ze postup vyroby prave "Csabai gulai" neni pristupny na internetu nebo snad nejakym tajemstvim. Jak postup tak jednotlive ingredients, vcetne nad cim se v minulosti udila a jak se uschovavala jsou zverejneny. Rovnez tak i cela historie Slovaku v oblasti Bekescsaba, kteri toto lahudku vynalezli a proslavili po celem svete. Kdokoliv si toto muze vyhledat na Google!
napisal: Czechmate - [13.12.2010, 15:32:34]


prispevok
Anonyme 30,11,2010.Děkuji za recept.Vypada…
Anonyme 30,11,2010.Děkuji za recept.Vypada luxusně.Taky mam udirnu s pánví s vodou kde se mi kobásky a nebo bůčky udí ve vlhkém kouři.Udím trnkovým dřevem na 70-75° osum hodin,ale mam problém s tím že klobásky i bůček jsou dost tmavé vyuzene byrvy.Nevím jestli je to tim trnkovým dřevem a nebo tim že to tam mám dlouho.Chutově jsou dobré a štavnaté.Chci vyskoušet údit bukm a posledni hodinku doudit trnkou a uvidim jestli to bude světlejší.Můžete mi prosím někdo poradit???Děkuji moc....
napisal: zbynaa - [30.10.2012, 20:55:59]


prispevok
čabajka. myslím že autor…
čabajka. myslím že autor receptu v životě nedělal klobásy že do čabajky dá pepř je barbarství ale 12 gr soli na 1 kg masa je hazard se zdravím.
napisal: anonym - [11.12.2012, 12:11:13]