Sme zbierka online receptov pre varenie a pečenie z domácej i zahraničnej kuchyne.

Môžete u nás blogovať a písať na fóre.

Recepty sú rozdelené do klasických kategórií a jedlo možno aj vyhľadať.

Hľadať môžte podľa náročnosti jedla, kuchyne, podľa surovín.

Zadáte suroviny, ktoré má jedlo mať a systém také jedlo nájde. Tento spôsob hľadania používame ako prvý kulinársky web na slovenskom internete.

Hľadaj recept

Dostávajte recepty na mail

FÓRUM
Ako prispievať do fóra? Kódex fóra

VYHĽADÁVANIE

Nechce sa Vám preklikávať sa témami, keď niečo hľadáte na fóre? Napíšte to sem a nájdete to hneď.

FACEBOOK

SuperRecepty sú na FaceBooku. Ak sa vám páčime, zostante s nami v kontakte cez našu fanúšikovskú stránku.

ODKAZY

 

Priprava ryze

anonym avatar
anonym

(haluz)

pridané: 02.02.2010, 10:52:09

Dotaz - som na intraku a chcem si pripravit ryzu, ale uz nie tu z tych hnusnych sackov. Chcem si urobit vlastnu. Poradte mi zakladny navod a dajte aj dake zlepsovaky.

anonym avatar
anonym

(Veronika)

pridané: 02.02.2010, 20:43:14

Potrebuješ: ryžu, vodu, olej, soľ, hrniec :)

Podľa toho, koľko ryže budeš robiť, toľko vody budeš potrebovať: 1 hrnček ryže = 2 hrnčeky vody, 2 hrnčeky ryže = 3 hrnčeky vody. 

1. Ryžu si daj do hrnca a poriadne ju opláchni. Keď naleješ vodu na ryžu, tak ryža klesne nadol a voda bude taká biela od nej. Tú vodu opatrne zlej. Tento postup treba opakovať aj zo trikrát, aby bola ryža naozaj čistá.

2. Do ryže nalej asi deci oleja. Dáj to na sporák (respektíve internátnu dvojplatničku :-D ). O chvíľu sa ryža začne pražiť, tak ju miešaj a praž ju asi 2 minúty.

3. Teraz to zalej vodou. Ako som písala: 1 hrnček ryže = 2 hrnčeky vody, 2 hrnčeky ryže = 3 hrnčeky vody. A nakoniec to osoľ. Podľa toho ako bude slaná voda, tak isto bude slaná aj hotová ryža. V tejto chvíli ju môžeš ochutiť aj napríklad karí korením alebo hodiť menšiu cibuľu. V podstate sa tam dá dať hocijaké korenie, ktoré máš rád na jedlách. Alebo stačí aj trochu vegety. Ja občas dávam aj trochu hrášku alebo trošku nastrúhanej mrkvy.. a vtedy je to super :) A dokonca aj trochu ananásu dá šmrnc.

4. Hrniec prikry a počkaj, kým voda zovrie. Var to iba na miernom ohni, nech ti to nevykypí. Var ju však maximálne tak 15-20 minút. Ryžu už nemiešaj. Potom ju vypni a ešte nechaj pár minút dochádzať len tak pod pokrievkou. 

anonym avatar
anonym

(Viera)

pridané: 15.02.2010, 09:58:20

Pohľad do hrnca Ťa vydesí cca po 17 min.,ale zachovaj kľud,vypni platničku a nechaj prikryté cca 5min.Tá mazľavá hmota sa premení na fantastickú ryžu.Potom odkry,premiešaj a nechaj chvíľu odpariť.A ešte jedna rada,záleží,či máš rád sypkú ryžu,vtedy si kúp dlhozrnú,ak máš rád takú,ktorá drží pokope,tak guľatozrnú,tá sa používa na nákypy,obsahuje viac škrobu.Dôležité je,dore ju prepláchnuť.

anonym avatar
anonym

(haluz)

pridané: 15.02.2010, 11:40:17

hej, fakt, ze diki vsetkym Vam za odpovede. Ryza sa celkom podarila, takze spokojnost :)

anonym avatar
anonym

(paja)

pridané: 28.11.2010, 08:51:28

dakujeeeeeem aj ja:)konecne dobra rada :) ale vazne :)
anonym avatar
anonym

(Maťka)

pridané: 05.12.2010, 11:18:26

Dakujem pekne za radu ryža bola velmi chutna :)
anonym avatar
anonym

(cinan)

pridané: 17.01.2011, 19:01:21

ty vole dobre ste mi poradili a ja ze co je taka sucha stale a tam ma ist olej hehe
anonym avatar
anonym

(s.m.)

pridané: 27.02.2011, 12:55:50

vdaka na zaciatok dobra
anonym avatar
anonym

(mato)

pridané: 24.07.2011, 14:46:26

moj navod je presne na ryzu Lagris Paraboiled, modry sacok, predavaju ju najma v hypernove ale zozenies aj inde, ak sa budes pokusat robit takto inu ryzu, tak to nevyjde, takze : hrniec, na spodok daj olej ca 1 polievkova lyzica, potom daj jeden hrncek tej lagris ryze, rozmiesaj ju aby sa nasiakla od toho oleja, stale miesaj kym nebudes citit krasnu vonu jak sa bude trosku opekat ta ryza, potom hned zalej 2 hrnceky vody, potom dosol vodu podla chuti, ja pridavam este od kotani korenovu zmes na ryzu, ale nemusis, potom uz len obcas obcas miesas, skoro vobec sa nemusis starat o to, ja za tento cas robim maso, a na konci ked uz tam skoro nieto vody tak musis castejsie miesat aby si zistil ci tam este je voda na spodku a premiesavas az kym nezistis ze uz sa ti voda odparila , vypnes a servirujes
anonym avatar
anonym

(Zuzu)

pridané: 07.02.2012, 17:49:49

Dakujem za radu.... Ryza bola vyborna :-)
anonym avatar
anonym

(Jakub)

pridané: 03.03.2013, 12:11:40

ďakujem! 3 roky som bol v domnení, že na dvojplatničke sa dá robiť len ryža vo varných sáčkoch, a nikdy som sa o to nepokúsil. ale funguje to :)
anonym avatar
anonym

(Miro)

pridané: 09.11.2014, 10:05:11

Ryža sa dá pripraviť aj nasledovným spôsobom.Nakrájame na drobno cibuľu, dáme do kastrola spolu s troškou oleja a krátko speníme. Pred tým si dáme v 1 dl vody prevariť 2 kocky hovädzieho bujónu, otvoríme si malé sterilizované šampiňony a hrášok. Vodu s nich zlejeme do pripraveného vývaru. Pridáme tiež trochu vegety. Do kastrola so spenenou cibuľkou si nasypeme 1 šialku ryže, premiešame a krátko osmažíme. Do toho vysypeme šampiňony a hrášok, premiešame a nalejeme pripravený vývar z bujonov. Je potrebné zaliať dvomi šialkami, preto, zbytok dolejeme vodou. Nemiešame a pod pokrievkou na slabom ohni/nízkej teplote/dúsíma pokiaľ sa voda nevyparí. Až po odstavení premiešame a podávame. Ryža je mäkka, nelepí sa a dá sa jesť aj bez mäsa. Prajem dobrú chuť.
Pripojte sa k diskusii