Sme zbierka online receptov pre varenie a pečenie z domácej i zahraničnej kuchyne.

Môžete u nás blogovať a písať na fóre.

Recepty sú rozdelené do klasických kategórií a jedlo možno aj vyhľadať.

Hľadať môžte podľa náročnosti jedla, kuchyne, podľa surovín.

Zadáte suroviny, ktoré má jedlo mať a systém také jedlo nájde. Tento spôsob hľadania používame ako prvý kulinársky web na slovenskom internete.

Hľadaj recept

Dostávajte recepty na mail

BLOG
Napísať článok Zoznam bloggerov    3clio(0)   4atora4(0)   ada13(0)   ada18211821(0)   addseo1115(0)   Adka87(0)   adrianagaziova(0)   adrianna(0)   Aidzi(0)   alen28(0)   alena20(0)   Alenka(0)   Alexandra(0)   alexandra8(0)   andrea(0)   andrejkaada(0)   ani(0)   Anira127(0)   Anka(0)   annahaberova(0)   anonym(0)   anvarganewto(0)   apanaci(0)   Atka(0)   Beata(0)   bubok123(0)   bukovamuzika(0)   cica(0)   ckdiab(0)   ckovackcarm(0)   cookdesign(1)   corlockteri(0)   cpastuchpedro(0)   Czechmate(0)   dakino(0)   Danca(0)   Danka(0)   dedo776(0)   dedousek1944(0)   defo252(0)   Diablo74(0)   Dorisz(0)   dpm(0)   dukang1911(0)   dukang2011(0)   dushka12(0)   dzugasvili(0)   erfacemaur(0)   erobsteinjuds(0)   Etnies(0)   evelin1968(0)   fifina(0)   garfild004(0)   genbergenlino(0)   Giorgio(0)   Hidinka(0)   ilona(0)   Italiana(0)   Iva(0)   iva(0)   ivet(0)   IvinaM(0)   izabelita1(0)   JankaJBLK(0)   janny(0)   janny5(0)   janoj(0)   janusska(0)   jbbyjose(0)   jesika666(0)   jozef1225(0)   jozef70466(0)   juraj55(0)   kadernicka(0)   kajoss(0)   kannibal(0)   Katalina(0)   katarina(0)   katkad(0)   kibuk(0)   kikina(0)   kikulina(0)   kikus(0)   knickmelb(0)   Konvalinka(0)   kozliatko(0)   krennekeranto(0)   kuchtik(0)   lejdyk(0)   lenka(0)   Leomax(0)   Levica(0)   lguzman093(0)   lhesselinherb(0)   Lidia(0)   Lidia3(0)   liviar(0)   livicka(0)   lubka(0)   luciaferiancova(0)   lucik(0)   lullinka(0)   maja(0)   Majka(0)   MajkaKulinarka(0)   malatincova(0)   malina(0)   marcelabep(0)   maria5(0)   Marienka(0)   marienka(0)   marta804(0)   Martina(0)   maruska35(0)   matuskerekes(4)   md1410(0)   mhamsmonty(0)   mirko1705(0)   Misulko(0)   mixer(0)   mjayomyron(0)   mloreimthi(0)   monikat79(0)   monulka(0)   Mumi(0)   nano14(0)   nata77(0)   ndemoryjuli(0)   ngusonhong(0)   Nicolxxx(0)   nikaszan(0)   Niks(0)   nogdentimm(0)   Olga(0)   Omenka(0)   orajza(0)   papparazi(0)   patricialove(0)   Patulo(0)   peterko50(0)   PETRA958(0)   prclanky(83)   puki963(0)   radoslav1(0)   rarberkall(0)   regina116(0)   rgrimardraym(0)   rickyruy(0)   rikino2(0)   rillarddonb(0)   rilleonttocott(0)   risko(0)   rrraralto(0)   rudjimk(0)   runzlershanr(0)   safol(0)   saska277(0)   Shemill(0)   silvab(0)   Silvi(0)   Simona(0)   SkJanko(0)   Slavka(0)   sona(0)   správca(8)   Squirrel(0)   ssboosdema(0)   stanuela(0)   steelerspittsbu(0)   steriosklo(0)   tatifa(0)   Tatranka(0)   tomasfashion(0)   TommyH(0)   tondo62(0)   Tonicka(0)   Tortilla(0)   toshoozv(0)   vany(0)   Vany(0)   vierka(0)   vierocka63(0)   ViktorIvan(0)   Viola69(0)   Yogi(0)   Yvett1238(0)   zbynaa(0)   zdena1011(0)   zsuzsika(0)   Zuzannaa(0)   zuzirok(0)   zuzka(0)   Zuzkanka2(0)   zuznicka16(0)

VYHĽADÁVANIE

Nechce sa Vám preklikávať sa článkami, keď niečo hľadáte na blogu? Napíšte to sem a nájdete to hneď.

FACEBOOK

SuperRecepty sú na FaceBooku. Ak sa vám páčime, zostante s nami v kontakte cez našu fanúšikovskú stránku.

 

Arganový olej - kvalita a…

Arganový olej - kvalita a cena, prečo povedať nie lacnému oleju!

aktuálne hodnotenie:
pridané dňa: 17.03.2013, 10:18:24

ohodnotiť článok | okomentovať článok | čítať komentáre (0)

 

Strom Argania spinosa , z ktorého sa vyrába prírodný arganový olej potravinársky a arganový olej kozmetický, rastie len v juhozápadnej časti Maroka.

Strom je na zozname rastlín chránených UNESCO. Vzhľadom k tomu, že dochádza k úbytku celkovej plochy, na ktorej stromy rastú, celkový objem výrobyarganového oleja je len 4 milióny litrov ročne.

 

Na kvalitu arganového oleja vplýva viacero faktorov:

 

1/ V akej lokalite rastie strom argania spinosa (či pôda neobsahuje cudzorodé látky, ťažké
    kovy...)

 

2/ Či plody prichádzajú do styku so zvieratami ( arganový orech je vynikajúcou pochúťkou
    pre kozy, ktoré obžierajú zelenú šupku a plod následne prechádza tráviacim traktom
    zvieraťa, čo môže spôsobiť rôzne infekcie)

 

3/ Technológia výroby oleja:

    - Ručným lisovaním za studena – časovo náročná, veľmi pracná, ale z hľadiska
      kvality oleja najšetrnejšia technológia výroby – výroba 1 litra oleja trvá niekoľko dní –
      olej najvyššej kvality

    - Strojovým lisovaním – výroba 1 litra oleja trvá len niekoľko hodín – kvalitný olej

    - Chemickou extrakciou – olej sa z orecha absorbuje chemickými látkami – najnižšia kvalita arganového oleja

 

V závislosti na technológii výroby trvá výroba 1litra arganového oleja niekoľko hodín až niekoľko dní.

 

4/ Ako dlho sú jadrá vystavené oxidácii - berberské ženy pracne roztĺkajú orechy arganu,
    z ktorých získavajú jadrá. To, aký dlhý čas uplynie od očistenia jadra po lisovanie, je
    jedným zo základných faktorov kvality oleja. Čím dlhšie je jadro skladované, tým viac je
    vystavené pôsobeniu vzdušného kyslíka (oxidácii), dôsledkom čoho je nižšia kvalita
    výsledného produktu. Firmy, ktoré olej vyrábajú strojovým lisovaním, alebo chemickou extrakciou (popr.
    obidvoma metódami), spotrebúvajú vo výrobnom procese veľké objemy základnej
    suroviny. Aby výrobný proces nebol prerušený, musia držať jadrá na sklade v dostatočnej
    zásobe, čím sú vystavené dlhodobo oxidácii vzdušným kyslíkom.
    Navyše, vzhľadom k tomu, že čistenie jadier je pracné a časovo náročné, je bežné, že
    výrobcovia, nakupujú jadrá od externých dodávateľov. V takom prípade je veľmi ťažké
    vystopovať dobu skladovania jadier a z akej lokality pochádzajú.

 

5/ Balenie - Spotrebiteľské balenia zásadne v sklenených obaloch (potravinársky olej len
    v tmavých fľašiach, zabraňujúcich prestupu svetla).
    Náhradné balenia sa spravidla dodávajú aj v plastových obaloch, ale len s príslušnými
    certifikátmi, osvedčujúcimi vhodnosť použitia na balenie potravinárskych produktov.
    Kvalitný olej je balený len v certifikovaných obaloch od renomovaných výrobcov
    (lacné obaly bez certifikátov môžu obsahovať zdraviu škodlivé látky)

 

6/ Skladovanie – tovar musí byť skladovaný na vhodnom mieste (najlepšie tmavá miestnosť
    bez priameho prístupu slnečného svetla).

 

Enormný nárast záujmu o arganový olej v poslednom desaťročí, vedie k tomu, že výrobcovia sa v snahe uspokojiť dopyt trhu, snažia zvýšiť jeho produkciu. Tá je však limitovaná obmedzenou plochou, na ktorej strom Argania Spinosa rastie. Stále viac oleja sa získava strojovým lisovaním, popr. chemickou extrakciou. Aby výrobcovia arganový olej zbavili charakteristickej prenikavej vône, často ho tepelne upravujú. Podľa odborníkov je tepelná úprava „zabijakom kvality arganového oleja". Takýto arganový olej sa lacno predáva v bareloch a následne prelieva do spotrebiteľských obalov. Oxidácia spojená s prelievaním tiež znižuje kvalitu oleja.

Navyše, mnohí tzv.„obchodníci", sa uchyľujú k nepoctivým praktikám. Arganový olej riedia podradnými olejmi. Takýto olej, predávaný pod značkou arganového oleja nemá účinky deklarované na obale, dokonca môže byť škodlivý a spôsobiť aj prípadné zdravotné komplikácie.
Je smutné, že takýto olej sa nelegálne dostáva aj do Európy.

 

 

Každý dovozca musí byť zaregistrovaný a dodržiavať zákonom stanovené parametre.
Napr. čo sa týka potravinárskeho arganového oleja, v Európe je schválených len niekoľko firiem, ktoré sú oprávnené tentoolej dodávať.

 

 

 

 


Komentujte tento článok


Vaše užívateľské meno na superrecepty.sk:


Obsah prispevku:


Antispam pole:
(napiste cislo 100 slovom)




Komentáre k článku


O BLOGGEROVI

Matúš Kerekeš

Arganový olej - elixír zdravia akrásy

Naspäť na hlavnú stránku bloggera

KATEGÓRIE