Sme zbierka online receptov pre varenie a pečenie z domácej i zahraničnej kuchyne.

Môžete u nás blogovať a písať na fóre.

Recepty sú rozdelené do klasických kategórií a jedlo možno aj vyhľadať.

Hľadať môžte podľa náročnosti jedla, kuchyne, podľa surovín.

Zadáte suroviny, ktoré má jedlo mať a systém také jedlo nájde. Tento spôsob hľadania používame ako prvý kulinársky web na slovenskom internete.

Hľadaj recept

Zdobenie stromčeka

Fórum

Ahojte, idú Vianoce a stále doma nevieme do akej farby…

BLOG
Napísať článok Zoznam bloggerov    3clio(0)   4atora4(0)   ada13(0)   ada18211821(0)   addseo1115(0)   Adka87(0)   adrianagaziova(0)   adrianna(0)   Aidzi(0)   alen28(0)   alena20(0)   Alenka(0)   Alexandra(0)   alexandra8(0)   andrea(0)   andrejkaada(0)   ani(0)   Anira127(0)   Anka(0)   annahaberova(0)   anonym(0)   anvarganewto(0)   apanaci(0)   Atka(0)   Beata(0)   bubok123(0)   bukovamuzika(0)   cica(0)   ckdiab(0)   ckovackcarm(0)   cookdesign(1)   corlockteri(0)   cpastuchpedro(0)   Czechmate(0)   dakino(0)   Danca(0)   Danka(0)   dedo776(0)   dedousek1944(0)   defo252(0)   Diablo74(0)   Dorisz(0)   dpm(0)   dukang1911(0)   dukang2011(0)   dushka12(0)   dzugasvili(0)   erfacemaur(0)   erobsteinjuds(0)   Etnies(0)   evelin1968(0)   fifina(0)   garfild004(0)   genbergenlino(0)   Giorgio(0)   Hidinka(0)   ilona(0)   Italiana(0)   Iva(0)   iva(0)   ivet(0)   IvinaM(0)   izabelita1(0)   JankaJBLK(0)   janny(0)   janny5(0)   janoj(0)   janusska(0)   jbbyjose(0)   jesika666(0)   jozef1225(0)   jozef70466(0)   juraj55(0)   kadernicka(0)   kajoss(0)   kannibal(0)   Katalina(0)   katarina(0)   katkad(0)   kibuk(0)   kikina(0)   kikulina(0)   kikus(0)   knickmelb(0)   Konvalinka(0)   kozliatko(0)   krennekeranto(0)   kuchtik(0)   lejdyk(0)   lenka(0)   Leomax(0)   Levica(0)   lguzman093(0)   lhesselinherb(0)   Lidia(0)   Lidia3(0)   liviar(0)   livicka(0)   lubka(0)   luciaferiancova(0)   lucik(0)   lullinka(0)   maja(0)   Majka(0)   MajkaKulinarka(0)   malatincova(0)   malina(0)   marcelabep(0)   maria5(0)   Marienka(0)   marienka(0)   marta804(0)   Martina(0)   maruska35(0)   matuskerekes(4)   md1410(0)   mhamsmonty(0)   mirko1705(0)   Misulko(0)   mixer(0)   mjayomyron(0)   mloreimthi(0)   monikat79(0)   monulka(0)   Mumi(0)   nano14(0)   nata77(0)   ndemoryjuli(0)   ngusonhong(0)   Nicolxxx(0)   nikaszan(0)   Niks(0)   nogdentimm(0)   Olga(0)   Omenka(0)   orajza(0)   papparazi(0)   patricialove(0)   Patulo(0)   peterko50(0)   PETRA958(0)   prclanky(83)   puki963(0)   radoslav1(0)   rarberkall(0)   regina116(0)   rgrimardraym(0)   rickyruy(0)   rikino2(0)   rillarddonb(0)   rilleonttocott(0)   risko(0)   rrraralto(0)   rudjimk(0)   runzlershanr(0)   safol(0)   saska277(0)   Shemill(0)   silvab(0)   Silvi(0)   Simona(0)   SkJanko(0)   Slavka(0)   sona(0)   správca(8)   Squirrel(0)   ssboosdema(0)   stanuela(0)   steelerspittsbu(0)   steriosklo(0)   tatifa(0)   Tatranka(0)   tomasfashion(0)   TommyH(0)   tondo62(0)   Tonicka(0)   Tortilla(0)   toshoozv(0)   vany(0)   Vany(0)   vierka(0)   vierocka63(0)   ViktorIvan(0)   Viola69(0)   Yogi(0)   Yvett1238(0)   zbynaa(0)   zdena1011(0)   zsuzsika(0)   Zuzannaa(0)   zuzirok(0)   zuzka(0)   Zuzkanka2(0)   zuznicka16(0)

VYHĽADÁVANIE

Nechce sa Vám preklikávať sa článkami, keď niečo hľadáte na blogu? Napíšte to sem a nájdete to hneď.

FACEBOOK

SuperRecepty sú na FaceBooku. Ak sa vám páčime, zostante s nami v kontakte cez našu fanúšikovskú stránku.

 

Ako si vybrať grilovaciu panvicu…

Ako si vybrať grilovaciu panvicu na steaky?

aktuálne hodnotenie:
pridané dňa: 10.03.2016, 16:33:28

ohodnotiť článok | okomentovať článok | čítať komentáre (0)

Ak to myslíte so steakami vážne, potrebujete kvalitnú grilovaciu panvicu. Na trhu existuje množstvo typov panvíc z rôznych materiálov. Ako si však vybrať panvicu, ktorá je na grilovanie a konkrétne na steaky najvhodnejšia?

Hovädzie steaky potrebujú pri grilovaní vysokú teplotu. Iba tak sa mäso dobre zatiahne, rýchlo sa na povrchu opečie a vo vnútri si zachová lahodnú šťavnatosť. Panvica, s ktorou sa najčastejšie stretnete v slovenských domácnostiach a obchodoch je panvica vyrobená z teflónu.

 

 

Nie každá panvica na grilovanie je vhodná na použitie

Tento vesmírny materiál má však jeden zásadný problém. Výskumy zistili, že teflón nieje pri vysokých teplotách úplne stabilný. Teflónová panvica vylučuje karcinogénne látky, ktoré môžu byť pre ľudské telo nebezpečné. Na druhej strane má však teflón aj pozitíva. Je nielen veľmi odolný a nepriľnavý materiál, ale tiež cenovo veľmi dostupný materiál.

grilovacia panvica


Na trhu nájdete tiež keramické panvice, ktoré sa stali módnym hitom posledných pár rokov. Majú nepriľnavý povrch, ktorý však veľmi rýchlo stráca svoje vlastnosti. Keramické panvice majú tak oveľa kratšiu životnosť.

Na druhú stranu sú zdravšou alternatívou a pri nových panviciach skutočne nepotrebujete ani kvapku oleja.

Veľmi vďačným a esteticky príťažlivým materiálom sú medené panvice. Meď je totiž jeden z najlepších tepelných vodičov a platí to aj pri panviciach. Rýchlo a rovnomerne sa rozohrejú a držia sa teplotu, čo je pre steaky ideálna situácia.

Nevýhodou je, že meď sa dostáva do jedla a toxíny môžu spôsobovať alergické reakcie. Nehovoriac o tom, že medené panvice sú príliš drahé a nie dostupné pre každého.

Nerezové panvice nie sú na grilovanie  úplne vhodné a sú tiež relatívne drahé. Vyrobené sú z kvalitnej nehrdzavujúcej ocele. Negatívum je však, že jedlo sa na takejto panvici relatívne dosť lepí. Dá sa to vyriešiť pridaním oleja, čo však pre steaky nie je vhodné.

Hliníkové panvice v obchodoch už nenájdete kvôli zdravotným rizikám. Ako materiál sa však stále využíva, ale ako upravený anodizovaný hliník, ktorý je bezpečnejší, pevnejší a nereaguje s jedlom. Hliník je veľmi dobrý tepelný vodič tepla a tak sa panvica rýchlo rozohreje.

 

 

Najlepšia grilovacia panvica je liatinová alebo z ocele

Najvhodnejšie panvice na grilovanie sú panvice železné alebo oceľové, ktoré sa nachádzajú takmer v každej profesionálnej kuchyni. Sú veľmi odolné a nepriľnavé a dobre vedú teplo. Panvicu tak môžete zahriať na vysokú teplotu a steak tak veľmi dobre opiecť. O takúto panvicu sa treba starať o trochu viac ako o teflónovú panvicu, ale je takmer nezničiteľná a bude vám slúžiť do konca života.

panvica na grilovanie



Železné a oceľové panvice treba totiž pred prvým použitím tzv. vypáliť. Do panvice nalejete tenkú vrstvu oleja a panvicu zahrejete na maximum. Keď olej dosiahne teplotný bod varu a začne dymiť, panvicu vytrite od zvyšného oleja a postup niekoľkokrát opakujte.

Panvica vypálením získa na nepriľnavosti a lepších vlastnostiach. Údržba je o niečo náročnejšia ako pri ostatných panviciach, ale určite vám to dobre prepečený steak doma bezproblémov vynahradí.  

Liatinová panvica je vlastnosťami niekde medzi oceľovou panvicou a panvicou z nerezu. Tiež ju musíte pred prvým použitím vypáliť a dobre sa o ňu starať. Často sa hovorí, že  takúto panvicu si kupujete len raz za život.

Grilovacia panvica sa vyznačujú tzv. mriežkovaním, ktoré simulujú gril. Jednak tak steak získa otočením na panvici charakteristickú príťažlivú mriežku a na druhú stranu do mriežky oteká výpek a tak sa vám steak nepripáli.



Kvalitná panvica vám vydrží veky

Vybrať si kvalitnú panvicu na grilovanie môže byť na prvý pohľad zložité. Na trhu existuje množstvo modelov a materiálov, ktoré sú viac a menej vhodné na prípravu steakov. Častokrát je lepšie investovať do klasickej oceľovej panvice, ktorá vám vydrží celý život ako podľahnúť módnym hitom napr. v podobe panvíc vyrobených z keramiky.


Komentujte tento článok


Vaše užívateľské meno na superrecepty.sk:


Obsah prispevku:


Antispam pole:
(napiste cislo 100 slovom)




Komentáre k článku


O BLOGGEROVI

PR články

Táto sekcia obsahuje PR články od našich sponzorov alebo inzerentov.

Môžete tu nájsť mnoho zaujímavého, čo by ste inak nemuseli nájsť.

Naspäť na hlavnú stránku bloggera

KATEGÓRIE