Sme zbierka online receptov pre varenie a pečenie z domácej i zahraničnej kuchyne.

Môžete u nás blogovať a písať na fóre.

Recepty sú rozdelené do klasických kategórií a jedlo možno aj vyhľadať.

Hľadať môžte podľa náročnosti jedla, kuchyne, podľa surovín.

Zadáte suroviny, ktoré má jedlo mať a systém také jedlo nájde. Tento spôsob hľadania používame ako prvý kulinársky web na slovenskom internete.

Hľadaj recept

Dostávajte recepty na mail

BLOG
Napísať článok Zoznam bloggerov    3clio(0)   4atora4(0)   ada13(0)   ada18211821(0)   addseo1115(0)   Adka87(0)   adrianagaziova(0)   adrianna(0)   Aidzi(0)   alen28(0)   alena20(0)   Alenka(0)   Alexandra(0)   alexandra8(0)   andrea(0)   andrejkaada(0)   ani(0)   Anira127(0)   Anka(0)   annahaberova(0)   anonym(0)   anvarganewto(0)   apanaci(0)   Atka(0)   Beata(0)   bubok123(0)   bukovamuzika(0)   cica(0)   ckdiab(0)   cookdesign(1)   corlockteri(0)   cpastuchpedro(0)   Czechmate(0)   dakino(0)   Danca(0)   Danka(0)   dedo776(0)   dedousek1944(0)   defo252(0)   Diablo74(0)   Dorisz(0)   dpm(0)   dukang1911(0)   dukang2011(0)   dushka12(0)   dzugasvili(0)   erfacemaur(0)   erobsteinjuds(0)   Etnies(0)   evelin1968(0)   fifina(0)   garfild004(0)   genbergenlino(0)   Giorgio(0)   Hidinka(0)   ilona(0)   Italiana(0)   Iva(0)   iva(0)   ivet(0)   IvinaM(0)   izabelita1(0)   JankaJBLK(0)   janny(0)   janny5(0)   janoj(0)   janusska(0)   jbbyjose(0)   jesika666(0)   jozef1225(0)   jozef70466(0)   juraj55(0)   kadernicka(0)   kajoss(0)   kannibal(0)   Katalina(0)   katarina(0)   katkad(0)   kibuk(0)   kikina(0)   kikulina(0)   kikus(0)   knickmelb(0)   Konvalinka(0)   kozliatko(0)   krennekeranto(0)   kuchtik(0)   lejdyk(0)   lenka(0)   Leomax(0)   Levica(0)   lguzman093(0)   lhesselinherb(0)   Lidia(0)   Lidia3(0)   liviar(0)   livicka(0)   lubka(0)   luciaferiancova(0)   lucik(0)   lullinka(0)   maja(0)   Majka(0)   MajkaKulinarka(0)   malatincova(0)   malina(0)   marcelabep(0)   maria5(0)   Marienka(0)   marienka(0)   marta804(0)   Martina(0)   maruska35(0)   matuskerekes(4)   md1410(0)   mhamsmonty(0)   mirko1705(0)   Misulko(0)   mixer(0)   mjayomyron(0)   mloreimthi(0)   monikat79(0)   monulka(0)   Mumi(0)   nano14(0)   nata77(0)   ndemoryjuli(0)   ngusonhong(0)   Nicolxxx(0)   nikaszan(0)   Niks(0)   nogdentimm(0)   Olga(0)   Omenka(0)   orajza(0)   papparazi(0)   patricialove(0)   Patulo(0)   peterko50(0)   PETRA958(0)   prclanky(83)   puki963(0)   radoslav1(0)   rarberkall(0)   regina116(0)   rgrimardraym(0)   rickyruy(0)   rikino2(0)   rillarddonb(0)   rilleonttocott(0)   risko(0)   rrraralto(0)   rudjimk(0)   runzlershanr(0)   safol(0)   saska277(0)   Shemill(0)   silvab(0)   Silvi(0)   Simona(0)   SkJanko(0)   Slavka(0)   sona(0)   správca(8)   Squirrel(0)   stanuela(0)   steelerspittsbu(0)   steriosklo(0)   tatifa(0)   Tatranka(0)   tomasfashion(0)   TommyH(0)   tondo62(0)   Tonicka(0)   Tortilla(0)   toshoozv(0)   vany(0)   Vany(0)   vierka(0)   vierocka63(0)   ViktorIvan(0)   Viola69(0)   Yogi(0)   Yvett1238(0)   zbynaa(0)   zdena1011(0)   zsuzsika(0)   Zuzannaa(0)   zuzirok(0)   zuzka(0)   Zuzkanka2(0)   zuznicka16(0)

VYHĽADÁVANIE

Nechce sa Vám preklikávať sa článkami, keď niečo hľadáte na blogu? Napíšte to sem a nájdete to hneď.

FACEBOOK

SuperRecepty sú na FaceBooku. Ak sa vám páčime, zostante s nami v kontakte cez našu fanúšikovskú stránku.

 

Ako chutí pravá čokoláda ?

Ako chutí pravá čokoláda ?

aktuálne hodnotenie:
pridané dňa: 19.03.2013, 20:29:34

ohodnotiť článok | okomentovať článok | čítať komentáre (0)

Pravé a skutočné čokolády sa vyrábajú z kakaového masla. Kakaové maslo je tuk obsiahnutý v kakaových bôboch a kakaové bôby sú jednou z najdrahších surovín potrebných pre výrobu čokolády. Preto sa rad výrobcov snaží nahradiť tento tuk inými, lacnejšími tukmi. Neexistuje však plnohodnotná náhrada za tento produkt a okrem inej chuti má výrobok potom aj iné nežiadúce vlastnosti – ako napr. vysoký obsah nezdráveho cukru, rôzne stabilizátori, dochucovadlá.

 

Pokiaľ však chceme ochutnať sktočnú čokoládu, je to možné. Stačí sa lepšie pozerať na zloženie výrobku, ktorý pokladáme za čokoládu. Budete prekvapení, ale vo väčšine takzvaných čokolád je ako prvý v poradí v zložení uvedený cukor. Cukru je teda v tomto produkte najviac, pretože zloženie výrobku je vždy usporiadné od suroviny s najvyšším obsahom po najnižší. U skutočných čokolád je ako prvé uvedené kakaové maslo. Skutočná čokoláda má v sebe väčšinou cukor trstinový, ale určite nie je na prvom mieste v jej zložení. To je hneď cítiť aj na chuti. U bežnej čokolády ucítite práve chuť cukru, u skutočnej čokolády ucíte chuť kakaových bôbov, kakaa, teda plodín, ktoré ľudskému telu neškodia, práve naopak. Ďalej v článku spomenieme niektoré fakty o čokoláde, ktoré môžu byť pre vás zaujímavé.

 

 

Fakty o čokoláde

Pravá čokoláda sa vyrába z plodov kakaovníka - plody kakaovníka majú tvar miešku (baseballovej lopty - ako na obrázku vpravo) a jeden obsahuje zrhuba 50 kakaových bôbov. Na výrobu asi 30g mliečnej čokolády sú potrebné približe 4 kakaové bôby, horká čokoláda si vyžiada asi 12 kakaových bôbov. Táto plodina patrí medzi ovocie.

 

Kakaovník má okrem kakových bôbov aj kvety a produkuje úrodu po celý rok.
K svojmu rastu potrebuje teplé a vlhké podnebie, pravidelné zrážky a úrodnú pôdu.

 

Prvú úrodu je možné z kakaovníka pozbierať po 3-4 rokoch (veku rastliny) a rastlina sa stáva "dospelou" v 10 rokoch. Kakovník dokáže poskytovať úrodu do veku zrhuba 30-40 rokov.
V závisloti od druhu kakaovníka môže vyprodukovať okolo 130 - 450kg na 1 aker, čo je miera v prepočte 4046 metrov štvorcových.

 

Slovo čokoláda inak pochádza zo starého aztéckeho slova xocalati, čo v preklade znamená horká voda. Je teda veľmi pravdepodobné, že si z tejto plodiny už dávno pred vytvorení prvej čokolády robili ľudia rôzne nápoje.

 

 

Pri výroby čokolády sa používajú tri odrody zŕn (kakaových bôbov) :

1. Odroda Criollo - sú najdrahšie a najcennejšie, pochádzajú z bývalých Mayských oblastí (oblasti Mexika a strednej Ameriky). Iba 10% čokolády sa vyrába z týchto zŕn. Na našich stránkach môžete nájsť veľa čokolád, ktoré sú vyrobené z týchto bôbov. Sú menej horké a aromatickejšie oproti iným a to ich robí výnimočnými.

 

2. Odroda Forastero - až 80% čokolády sa vyrába z tohto typu. Stromy Forastero sú omnoho robustnejšie oproti odrode Criollo.

 

3. Odroda Trinitario - je hybrid odrôd Criollo a Forastero. Používa sa vo zvyšných 10 percentách produktov a nájdete ich aj v našom eshope.

 

 

Pozitívne účinky čokolády

Ochrana pred zlým cholesterolom

Čokoláda, podobne ako aj víno obsahuje fenoly. Fenolické látky tvoria skupinu zlúčenin z ktorých sú významné najmä flavonoidy - tieto látky pôsobia ako antioxidanty. Tieto látky okrem iného pomáhajú zabraňovať tvorbe okysličeného lipoproteínu, ktorý je hlavnou príčinou kornatenia tepien a vzniku trombóz. Tieto účinky sa spolu s vitamínom C podieľajú na odbúravní cholesterolu.
V prepočte - 40g čokolády (čo je typicky jedna malá tabuľka čokolády) má toľko týchto látok, ako jeden pohár červeného vína.

 

Čokoláda taktiež obsahuje kyselinu steárovú, ktorú inak nájdeme v červenom mäse. Táto nezvyšuje hodnotu cholestorolu, na rozdiel od iných nasýtených tukov. Táto kyselina podporuje vytláčanie zlého cholesterolu z nášho tela.

 

 

Čokoláda obsahuje nízky podiel kofeínu

40g čokolády obsahuje zhruba 6 miligramov kofeínu, zatiaľ čo 150ml kávy obsahuje zhruba 65-115 miligramov kofeínu.

 

 

Čokoláda, ovocie a víno - majú vysoký obsah antioxidantov

ORAC je metóda a zároveň jednotka, ktorou je možné merať podiel antioxidantov v zelenine či ovocí. Len pre príklad - 100g horkej čokolády obsahuje 13 120 ORAC, zatiaľ čo šálka jahôd obsahuje 5938 a šálka čučoriedok 13 427 ORAC. Antioxidanty obsahujú okrem ovocia aj produkty z neho, ako víno, alebo čaj. Na rozdiel od čaju má však čokoláda 4x vyšší podiel antioxidantov.

 

 

Čokoláda vás robí štastnými

Čokoláda obsahuje látku, ktorá podporuje tvorbu endorfínov - hormónov šťastia.

 

 

Čokoláda nespôsobuje akné

Je mýtus, že skutočná čokoláda spôsobuje akné. Pokiaľ si však kúpite lacnú čokoládu, ktorej obsah kakaových bôbov je mizivý a ako prvý je v jej zložení uvedený cukor, niet sa čo čudovať. Skutočná čokoláda by mala mať na prvom mieste vo svojom zložení kakové maslo (primárny produkt z kakaových bôbov) a až následne môže napríklad mliečna čokoláda obsahovať isté percento cukru.

 

Nemecká Heinrich Heine Univerzita podrobila v teste ľudí, z ktorých časť jedla po istý čas kvalitnu čokoládu a podrobila ich pokožku ultrafialovému svetlu. Výsledky po šiestich týždňoch ukázali, že tí, ktorí jedli čokoládu mali o 15% menšie začervenanie pleti a po 12 týždňoch sa prejavilo 42 percentné zmenšenie výskytu šupiniek na koži. Z toho je možné vyvodiť, že čokoláda obsahuje látky, ktoré v našej pleti pôsobia ako UV filter.

 

Univerzita v Georgtown-e uskutočnila výskum pri ktorom sa zistilo, že látky obsiahnuté v čokoláde (flavanoidy) dokázali potlačiť množenie rakovinových buniek pri rakovine pľúc. Táto istá látka podporuje taktiež prekrvenie mozgu. Výskumy ukázali, že čokolády s vysokým obsahom kakaových bôbov zvýšili prietok krvi do mozgu v priebehu 2-3 hodín. Výskumníci veria, že čokoláda môže byť prospešná pre starších ľudí, ktorí majú problém s pamäťou.

 

 

Pozrite sa nabudúce, akú čokoládu kupujete

Zloženie výrobku je vždy zoradené v poradí od suroviny s najväčším výskytom (obsahom) v danom produkte, až po surovinu s najmenším množstvom v danom produkte. To znamená, ak je pri čokoláde ako prvý v poradí v zložení uvedený cukor, čokoláda obsahuje najviac cukru spomedzi všetkých ostatných použitých surovín. Takéto produkty rozhodne nie sú prospešné pre vaše zdravie. Lacné čokolády obsahujú minimálne množstvo tej najdrahšej suroviny - kvalitného kakaového masla. Z tohto dôvodu môže byť čokoláda lacnejšia, ako tie, ktoré v prvom rade obsahujú zložky, ktoré robia čokoládu čokoládou - kakaové maslo. Stačí raz vyskúšať čokoládu s vyšším obsahom kakového masla a pocítite ten rozdiel nie len vo vašich chuťových bunkách.


Komentujte tento článok


Vaše užívateľské meno na superrecepty.sk:


Obsah prispevku:


Antispam pole:
(napiste cislo 100 slovom)




Komentáre k článku


O BLOGGEROVI

PR články

Táto sekcia obsahuje PR články od našich sponzorov alebo inzerentov.

Môžete tu nájsť mnoho zaujímavého, čo by ste inak nemuseli nájsť.

Naspäť na hlavnú stránku bloggera

KATEGÓRIE